A Liverpool történelmi magasságokban

Olvasd el 4 perc alatt szerző Rigó Ond 2020 június 29
A Liverpool történelmi magasságokban

Íme, sikerült, beért a munka. Miután a Manchester City alulmaradt a Chelsea otthonában (2-1), a liverpooli Vörösök 30 év után újra angol bajnokok. Mindezt egy különlegesen furcsa szezonban, ami nem vesz el az érdemeikből. A számok ugyanis önmagukért beszélnek.

Nehéz igazán felmérni, mekkora jelentőséggel bír a liverpooli bajnok cím, így, 30 év után. Az elmúlt 3 hónapban tapasztalt karanténhelyzet és a nehezen újra beinduló bajnokságok okozta ritmuskiesés különös fénytörésben láttatja ezt a bajnoki győzelmet. Ha azonban elvonatkoztatunk, a Liverpool győzelme egyedülálló, megérdemelt és szinte magától értetődő.

A cím attól különleges, mert ez a szezonról idővel többen fognak a koronavírus miatt emlékezni, mintsem a Liverpool hihetetlen teljesítményéről. Holott, ez a csapat nem csak idén számít az év csapatának: egy korszakos alakulatról beszélünk, amit Jürgen Klopp rengeteg melóval rakott össze.

A Bajnokok Ligája-cím csak egy állomás volt

A Liverpool tavaly nagyon közel járt, hogy meglegyen a Premier League: minden idők legerősebb második helyezettjei lettek – kicsit más körülmények között ők lettek volna a bajnokok. A vereség ellenére mégis azt szűrték le maguknak: a hőn áhított bajnoki cím már nincs messze. Csalódásukat pedig be tudták csatornázni. Tavasszal megnyerték a Bajnokok Ligáját és a siker ellenére azt mondták: folytatjuk.

Mindez pedig a játékon is megmutatkozott. A csapat-gépezet még olajozottabb lett, a tehetség jobban kibontakozott és amikor a labda úgy tűnt, hogy visszapattan a hálóról, valahogy mégis a jó oldalra esett. Bizonyíték: idei 28 bajnoki győzelmükből 14-et nyertek meg úgy, hogy mindössze 1 gól különbség döntött, ebből 8 volt olyan győzelem, ahol csak a meccs utolsó 20 percében dőlt el a mérkőzés sorsa. A “Fergie time” hirtelen “Kloppage Time” lett. A Liverpool gyakorlatilag elhappolta a Manchester United identitását, mindezt úgy, hogy hosszú évekig jártak az árnyékukban. 27 meccsen szerzett 26 győzelmük egészen brutális mutatója ennek a fordulatnak.

Megállíthatatlanok?

Mindeközben a Liverpool mégsem tűnt rozoga csapatnak, képesek voltak megmutatni, mennyire erősek ebben a mezőnyben. Az Anfielden a City-t az első negyedórában megfojtották (3-1), a városi rivális Evertonnal felmosták a padlót (5-2), az igen közkedvelt Brendan Rodgers Leicesterét szétcincálták (0-4). Ezek a győzelmek a rivális Pep Guardiolából is kihozták az alázatot. Ahogy mondta: “a Liverpool megállíthatatlan” – mindezt februárban. Ezzel pedig nem ereszteni akarta a lufit, szimplán kimondta azt, amit valósnak vélt.

Ahol egykor a Liverpool balszerencsésnek tűnt (gondoljunk Steven Gerrard elcsúszására), ott most sikerült megfordítani az istenek haragját. “Nem emlékszem, hogy valaha láttam volna olyat, hogy 4-0-ás vezetésnél, a 80. percben a csapatom úgy kergette volna a labdát, ahogy most” – nyilatkozta Klopp egy Crystal Palace elleni mérkőzés után. Talán ez az erőbefektetés volt az, amire szükség volt, hogy legyőzzék a rontást a lelkülökön.

Játékosai a karantén után ott folytatták, ahol abbahagyták – győztesként, harcosként, legyőzhetetlenként.

A Liverpool sikerének 5 kulcspillanata

  • 2015 október: Bejelentik Brendan Rodgers menesztését (Thierry Henry ekkor fogta meg Jamie Carragher lábát) egy kudarcos széria után. Négy nappal később kinevezik Jürgen Kloppot a csapat élére.
  • 2016 november: Michael Edwards lesz a sportigazgató. Neki köszönhető a Liverpool koherens átigazolási-politikája.
  • 2018 január: távozik Coutinho és érkezik Virgil van Dijk. A váltással a védelem erősebb lett, a támadósor pedig felszabadultabb.
  • 2018 nyara: Loris Kariust Alisson Becker váltja a kapuban. Egy elvesztett BL-döntő után ideje volt erősíteni kapus-poszton.
  • 2019 nyara: a Bajnokok Ligája cím – és a Premier League 2. hely. A kudarc összekocásolta a csapatot.
megosztás
szerkesztői csapata - Rigó
A szerzőről

Körülbelül 6 évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni sportfogadással és ez a szenvedélyem napról napra erősödik. Több fiókom is van a legnagyobb fogadóirodáknál, ahol remek oddsok vannak és az ügyfélszolgálat is kifogástalan. Főként futballra, F1-re és teniszre szeretek fogadni.

Vissza a tetejére