Újra bajnok a Bayern München

Olvasd el 5 perc alatt szerző Rigó Ond 2020 június 29
Újra bajnok a Bayern München

Bár a szezonkezdetük nem sikerült a legjobban, decembertől a Bayern München magasabb fokozatba kapcsolt és végül úgy hódította el 30. német bajnoki címét, hogy közben szinte meg is feledkeztünk a konkurenciáról. Robert Lewandowski és Thomas Müller vezérletével megvan a német bajnokság gólkirálya és gólpassz-királya.

„Százados” lett a Bayern München: legutóbbi győzelmük alkalmából (a Wolfsburgot verték 0-4-re) sikerült elhódítaniuk a bajnoki címet, mi több, Thomas Müller második góljával meglett a csapat 100. találata is a bajnokságban. A 19/20-as Bayern csak egyetlen góllal marad el a legendás 71/72-es csapatétól, amit még annak idején Gerd Müller és Franz Beckenbauer vezetett.

A bajorok 48 év után egészen egyedülálló teljesítményt nyújtottak, még azt a Jupp Heynckes-féle csapatot is be tudták előzni, mely 12/13-ban 98 góllal tömte ki ellenfeleit és hódította el a Bundesliga-Német kupa-Bajnokok Ligája trófeákat. Az a csapat az abszolút referencia Németországban – és ezt a csapatot sikerült most túlszárnyalni. Ha belegondolunk, hogy a Bayern még novemberben szabadult korábbi edzőjétől, Niko Kovac-tól, nem nehéz azt állítani, hogy a Bayern nem egy szokványos klub.

Lewandowski jön, gól

Lewandowski jön, gól

Robert Lewandowski 31 évesen ért karrierje csúcsára. A lengyel csatár lélegzetelállító statisztikákat tud felmutatni az idei szezonból: 34 gól 31 meccs lejátszott forduló alatt, ez abszolút rekordnak minősül egy külföldi játékosnak Németországban.

A Bundesligában meg is választották az év labdarúgójának, igaz, a korábbi dortmundi támadó még elmarad Gerd Müller gránitba öntött rekordjától (40 gól). A személyes lécet azonban megugrotta, a 15/16-os szezonban még 30 gólt vágott, Lewandowski most – minden tornát beleértve – 49 találatnál tart. A Bayernnek pedig még hátravan egy Német kupa döntő a Bayer Leverkusen ellen, egy Chelsea elleni nyolcaddöntő visszavágó a Bajnokok Ligájában, majd – továbbjutás esetén – egy minitornán való részvétel Lisszabonban, augusztusban. A nyarat látva, Bajorországban már dörzsölhetik a kezüket.

Földöntúli tavaszt futottak

A Bayern egy igazi úthenger jelenleg. Miután kissé beragadtak a rajtnál, később minden lemaradást sikerült kompenzálni és túlteljesíteni, mindezt úgy, hogy álltak már a 7. helyen is a tabellán, még mielőtt télre bérték a dobogót. Hansi Flick vezetőedző érkezése a kispadra forradalmasította a csapatot, közel tökéletes időszakon vannak túl, 17 meccs alatt 16-ot nyertek meg és egyetlen egyszer döntetleneztek. Azt is a RB Leipzig otthonában, februárban (0-0), egy héttel a kinevezése után, szinte csak statisztikai hiba a nagy összefüggő tendencia közepette.

Flick Bayernje olyan magasra helyezte a lécet, mint a 12/13-as csapat, amely ugyanolyan tavaszt futott akkoriban (16 győzelem, 1 döntetlen a Dortmund ellen). Globálisan nézve, az a csapat a 91 pontjával (abszolút rekord a Bundesliga történetében) azért előzi a mostanit, mely 82-nél állt meg 2020-ban.

Thomas Müller visszatért

Ki más is testesítené meg ezt a bivalyerős tavaszt, mint Thomas Müller? Annak ellenére, hogy fizikailag már nem a régi önmaga és a Carlo Ancelotti-féle időket idézi, a Bayern játékmestere aktív szereplője volt a 30. bajnoki címnek.

Összesen 21 gólpasszt osztott ki, ezzel gólpassz-király lett és megdöntötte Kevin De Bruyne 14/15-ös rekordját, ahol még a Wolfsburg színeiben szórt 20 gólpasszt. Müller már 351 Bundesliga meccsnél jár és ezzel a szezonnal ért a csúcsra. A gólpasszai is kiegyensúlyozottan oszlanak meg: az őszi szezonban 11-et, a tavasziban 10-et szórt, ezzel pedig 5 gólpasszal előzte a második helyezett Jadon Sanchót.

Bayern mindenek felett

Münchenben ünnepelhetnek. Nemcsak sikerült újra behúzniuk a bajnoki címet (8. zsinórban), de történelmileg is csak jobban eltávolodott üldözőitől. 21 címmel előzik a Nürnberget, 22-vel a Borussia Dortmundot. Ahhoz képest, hogy 2006 és 2012 között csak két címet húztak be, szinte már távolinak tűnik az az időszak, amikor a Bayern nem tűnt igazán „Rekordmeister”-nek.

szerkesztői csapata - Rigó
A szerzőről

Körülbelül 6 évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni sportfogadással és ez a szenvedélyem napról napra erősödik. Több fiókom is van a legnagyobb fogadóirodáknál, ahol remek oddsok vannak és az ügyfélszolgálat is kifogástalan. Főként futballra, F1-re és teniszre szeretek fogadni.

Vissza a tetejére