Eldőlt a Premier League: bajnok a Manchester City

Olvasd el 6 perc alatt szerző Rigó Ond 2021 május 14
Guardiola és a Manchester City újra a csúcson: Premier League 2021

A Manchester City megnyerte a 2020-2021-es Premier League kiírást. Két korábbi címéhez hasonlóan idén is nagyon kevés gólt kapott. De ebben a szezonban megváltozott védekezési módja, amiben oroszlánrésze volt Pep Guardiola új megközelítésének.

Az eredmény elkerülhetetlen volt, csak a formalizálás hiányzott. A rivális és a második helyezett Manchester United múlt keddi félrelépése rögzítette. A Manchester City Anglia bajnoka, négy éve harmadik címet szerez. Februárban a Liverpool korábbi védője, Jamie Carragher, híres angol szakkommentátor széles körben megosztott érzést tükrözte: “Ha ez a csapat bajnok, akkor az a védekezésére épülő diadal lesz.”

Az öt nagy Európa-bajnokságon csak két csapat kapott kevesebb gólt meccsenként, mint a Manchester City ebben a szezonban (0,71), az Atlético de Madrid és a Lille (0,54 és 0,56). De a francia-spanyol duó Oblak és Maignan kapusok kiváló teljesítményének köszönhetően tovább növelte a különbséget, míg a város Ederson kevésbé volt meghatározó a vonalán. Sőt, ha érdekel bennünket a leadott lövések minősége, kivéve a büntetőket, Guardiola csapata uralja Európát.

Új védekezési mechanizmusok

Újdonság? Nem igazán. Legutóbbi, 2017-18-as és 2018-19-es címeiben a Citizens még kevesebb gólt és kevesebb lehetőséget kapott, mint ebben a szezonban. A védekező oldalon azonban nem keltették ilyen szilárd csapat benyomását. Valójában Kevin De Bruyne és csapattársai másképp jártak a céljuk védelme érdekében.

Az első nagyobb különbség a préselő oldalon található. A City 2020-2021 változat nem vált tartalék csapattá, de sokkal kevésbé agresszív, mint elődei, kevésbé zaklató. Az évad kontextusa, amelynek felkészülését és előrehaladását a koronavírus-járvány zavarta meg, szükségszerűen befolyásolta Guardiola játéktervét.

És ha a vezető statisztikai mutatók megerősítik, hogy a préselés intenzitása 38% -kal magasabb volt a szezonban, 2018-ban 100 pontig, nem azért, mert hiányzik a Manchester City. A Citizens kevésbé, vagy legalábbis kevésbé szisztematikusan fogja keresni ellenfeleit.

Ruben Dias mindent megváltoztatott

Csökken a mérkőzéseik üteme, még abban a birtoklási szakaszban is, ahol a középpályások felhalmozódása, amelyet Guardiola szerelt az esés során, lehetővé teszi az irányítás hosszú fázisait, amelyek során a csapat elkobozza a labdát, és időt szán. őt nem nagyon érinti a veszteség.

Ha a Manchester City megengedhette magának, hogy kevesebbet siessen és kevesebbet csomagoljon, az azért van, mert a táboruk labda nélküli védelme nem tűnik olyan ijesztőnek és idegennek számukra, mint korábban. Ezt az új erõt két szóval lehet összefoglalni: Ruben Dias. Miután százmilliókat költött a védelmi szektorba, a City ezen a nyáron megtalálta a gyöngyszemét (71 millió euróért).

Ugyanúgy, mint olvasási készsége (micsoda várakozás érzése) és durvasága a párharcban, mint vezetése, a portugál egy új szintre emelte csapatát, amelyen most pánik nélkül lehet átmenni. A 4-4-2 zóna nem mentesít egyetlen egyént sem a védekezés részvétele alól.

Többször mondtak le a labdáról

De még mindig úgy tűnik, hogy ennek kényszerítését Guardiola szorongani kezdte, hogy elkerülje, és érdekes, hogy a győztes menet csak akkor ért véget, amikor megszakította Bernardo és Gundogan közötti partnerséget a Manchester United elleni derbi-vereségért. Röviden: többször mondott le a labdáról a birtoklási fázisokban.

Nemrégiben De Bruyne-t hamis kilencként használta feljebb a pályán, ahol ösztönözni tudta, hogy vállaljon nagyobb kockázatot, és ez nem befolyásolja a csapat pácienseinek felépítését.

A másik előny, hogy a labdát visszaadják az ellenfélnek, az a kicsit kevesebb, hogy kevesebb ellentámadási lehetőséget jelent, amellyel a Citynek meg kell küzdenie.

Dias hátsó jelenlétét kulcsfontosságúnak tekintették azokban az elszakadásokban, amelyek kevésbé hatékony fegyvert bizonyítottak a késői City ellen. Cancelo középpályás helyzetét is arra hivatkozták, hogy miért képesek sokkal gyorsabban megállítani ezeket a gyors szüneteket, mint voltak.

De maga Guardiola mindig is hangsúlyozta, hogy nem ez volt a lépés oka. Soha nem az átmenetről volt szó, mindig arról a birtoklás vezérelvéről.

Középen jól záró középpálya

A Fernandinhoban élő együttes most már tudja, hogyan kell szigorítani a vonalakon, és néhány szekvencia alatt visszaesni a 40 méterbe. Magas tömbje néha helyet hagy a kettős elfordulása körül, de a mélységszabályozás kifogástalan.

A november 28. és március 2. közötti 19 meccses szakasz, amikor a City 17 győzelmet és 2 döntetlent írt alá, mindössze 6 gólt engedve, helyrehozhatatlan szakadékot teremtett a rangsorban. Ruben Dias pedig a Premier League-ben tett első idényében jogos esélyes az év legjobb játékosának.

Ami Guardiolát illeti, továbbra is alkalmazkodik, anélkül, hogy mindent kiborítana. Címzett csapatai (3 bajnokság a Barçával, ugyanannyian a Bayernnel) mindig a legjobban védekeztek a versenyen. Ez a város sem kivétel, súlypontja egyszerűen visszaköltözött.

Más szavakkal, Guardiola visszatért arra, amit tudott. Visszatért az ultrabirtokos játékra, amely vezetői karrierje során oly jól szolgálta. Az ultrabirtokló-játék, amelyen ő és segédedzője, Juanma Lillo először évek óta kötődtek.

Visszatért az első elvekhez. Az ellenfeleknek még mindig nincs válaszuk.

szerkesztői csapata - Rigó
A szerzőről

Körülbelül 6 évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni sportfogadással és ez a szenvedélyem napról napra erősödik. Több fiókom is van a legnagyobb fogadóirodáknál, ahol remek oddsok vannak és az ügyfélszolgálat is kifogástalan. Főként futballra, F1-re és teniszre szeretek fogadni.

Vissza a tetejére