Sergio Agüero 5 meghatározó pillanata a Manchester City-nél

Olvasd el 6 perc alatt szerző Rigó Ond 2021 április 02
Sergio Agüero: Manchester City - 2021.04.02.

Az argentin játékos nemrég bejelentette, hogy a szezon végeztével el fogja hagyni a Manchester City-t. Érdemes ezért végigfutunk Sergio Agüero dicsőséges tízéves tartózkodásán az Etihad Stadionban, amely igazi klublegendává tette őt.

A kezdetek

“A Manchester City új csillaggal rendelkezik; Sergio Aguero a neve, és holnap kerül a címoldalra.” – jelentette be az angol kommentátor Martin Tyler, amikor Aguero először pályára lépett.

Látni lehetett előre, hogy itt valami másról volt szó. Egy óra volt hátra a mérkőzésből, és Agüero a vezetőedző, Roberto Mancini mellett bukkant fel. Ahogy beállt, a közönség nagy része felállt, hogy kapjon egy kis betekintőt az új City-s szerzeményre.

Bemutatkozása nem is alakulhatott volna jobban. Kevesebb mint tíz perccel Nigel de Jong leváltása után Aguero megérkezett a hosszú oldalra, hogy megforduljon Micah Richards keresztezésével. Három perccel később ismét kitartott a gól mellett; egy aranyos mozdulat Micheal Vorm fölött, majd válla fölött egy röptével talált egy rohanó Silva lábát – aki csak haza tudta fordítani.

Harmadik gólja a csomó kiválasztása volt; 90 perc játék után Aguero visszasodródott a középpályára – felvette a labdát Toure-ból – és lőtt. Mesterhármas – és mindenki az ujja köré csavart.

Ez a teljesítmény üzenet-értékkel bírt. Harminc perc alatt a Premier League felfigyelt a nevére.

A Premier League gólkirálya

Premier League

Kilenc évvel később Aguero még párszor megtalálta a hálót: pontosabban még 172-szer. Az Aston Villa elleni meccs – 2020 elején – lehetőséget adott Agueróra, hogy megelőzze Thierry Henryt, mint a Premier League minden idők legjobb góllövőjét.

Természetesen Aguero stílusosan teljesítette a feladatot. Első meccse – amely kiegyenlítette Henry számát – egy szép lövés volt a tizenhatos széléről, amely a felső sarokba fészkelődött. Második volt a tipikusabb, Agüero ott egy lekészített labdát értékesített. Ez volt a cél, amely megerősítette Aguerót a Premier League történelemkönyvében; egyetlen külföldi sem szerzett többet.

És itt még nem volt vége. Jött a harmadik tétel: Aguerónak egyedül kellett találnia magát a kapussal, és a kapu mellé kellett fúrnia. Újabb rekord megdöntése – a legtöbb mesterhármasé – egyúttal.

A City történetének legjobb góllövője

Manchester City

2017 végén ígéretes volt a Manchester City, aki Nápolyba érkezett, hogy szembenézzen a Napolival.

A City százéves szezonjára indult, és megállíthatatlannak tűnt. A Napoli viszont kihívást jelentett a Juventus számára az első Scudettóért, mióta Diego Maradona hazahívta a San Paulót. Maurizio Sarri vezetésével a Napoli Európa legvonzóbb futballjátékát játszotta, és Dries Mertens, Lorenzo Insigne és Arkadiusz Milik veszélyes sztrájkjával büszkélkedhetett.

A nyakkendő késélen 2-2-nél Aguero ütött. A klubban való 264. fellépésén a 178-as gólt szerezte; ezzel Erik Brook 78 éves szereplését a City minden idők legjobb góllövőjeként a történelem elé állította. Ez a Napoli kiütéses csapása volt; amint a San Paulo este először elcsendesedett, megérezték, hogy a feladat talán túl messze van innen.

Alig hat év alatt, amióta tollat vetett Eastlands-be, Aguero volt a legnagyobb góllövő égkék színben.

A Newcastle elleni teljesítmény

Nehezen fog találni néhány jobb egyéni teljesítményt a Premier League-ben, mint amit Aguero 2015 végén mutatott be. A Newcastle nyeretlen volt, és a City közvetlenül a bajnoki címre versenyzett.

Agueronak sok vonása van, de rendelkezik olyanokkal, amelyek kevesen vannak: született gólszerző. Elég sok olyan csatár volt, aki a Premier League történetének legjobbjának mondhatja magát, és jó néhánynak meggyőző esete van. Azonban Aguero virtuóz teljesítménye a Newcastle ellen – talán a legkiválóbb támadó teljesítmény, amelyet ezek a partok láttak.

Aguero egyszerűen elrobbantotta őket.

Nem kellett sok idő – az újraindítás után -, hogy Aguero megszerezze a nevét a pontszámlán, és még kevesebb idő kellett, hogy megduplázza a számát. A másodikban volt egy kis szerencse; elhajlás vitte el Tim Krul mellett. Nem volt kétséges azonban a harmadik, a hattrükk befejezése, a finom befejezés az elakadt Krul mellett.

Negyedik következett – a csomó kiválasztása – szép göndörítéssel a doboz széléről, az ötödik pedig egyszerű beütés volt.

20 perc alatt Aguero arra kényszerítette Krult, hogy öt alkalommal válogassa ki a labdát a hálójából. Ennek során csatlakozik a Premier League csatárainak elit klubjához, hogy egy meccsen ötöt szerezzen.

„AGUEROOOOOOOOO”

Nehéz megmondani, melyik a legemlékezetesebb pillanat a Premier League történetében, és talán a világ futballjában is.

Ha Aguero – még csak egyetlen szezon után is -, elhagyta volna a Manchester City-t, akkor is klublegenda lenne. 2011/12-ben mindezt megcsinálta, és olykor csaknem fél évszázad alatt egymaga kézhez vitte a Cityt.

A City, amely 44 éve nem nyert bajnokságot, úgy tűnt, megszerezheti első Premier League-diadalát; csak győzniük kellett. Elég könnyen hangzik, különösen akkor, amikor a QPR-szel szembesültek – akik szörnyű szezont futottak. És mégis, 2-1-es hátrányba kerültek, amikor a 90 perc letelt. Ekkor a rivális Manchester United volt a bajnok.

Aztán jött Edin Dzeko. 2-2. Felsejlett a remény. Kevesebb, mint egy perc múlva egy utolsó labdát lőttek előre. Mario Balotelli levette a labdát, és Aguero irányába nézett; Agüero megtolta és a hálóba lőtt. A stadion felrobbant.

Ez volt az a pillanat, amikor Sergio Aguero legendája megszületett, amikor a labda a háló hátuljára csapódott, és Etihad felrobbant. Amikor a teljes munkaidőben sípszó hallatszott, egy szalagcímet vonultattak fel a pályára: “Nem életemben” – olvasható. Ezeket a pillanatokat nyújtotta nekünk Aguero.

szerkesztői csapata - Rigó
A szerzőről

Körülbelül 6 évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni sportfogadással és ez a szenvedélyem napról napra erősödik. Több fiókom is van a legnagyobb fogadóirodáknál, ahol remek oddsok vannak és az ügyfélszolgálat is kifogástalan. Főként futballra, F1-re és teniszre szeretek fogadni.

Vissza a tetejére