Így verte meg a PSG a Bayern Münchent a Bajnokok Ligájában

Olvasd el 7 perc alatt szerző Rigó Ond 2021 április 08
Bayern München-PSG (2:3), Bajnokok Ligájá 2021.04.07.

A PSG sokat szenvedett a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, de a Bayern hiányosságait is ki tudta aknázni. A mérkőzés vége 3-2 lett és még hátravan a visszavágó.

A PSG a Bajnokok Ligája negyeddöntős első meccseinek nagy részét Európa legjobb csapatának gyepén játszotta. Mindezt úgy, hogy bevált védőinek háromnegyede és a középső két középpályása is hiányzott.

A megállapítás ennél is erősebb, mivel Bakker a harmadik (vagy akár a negyedik) választás a balhátvéd helyzetében, Danilo pedig a negyedik (sőt az ötödik) a középső védelemben.

És ez a szerdai esti müncheni mérkőzés kettős irracionalitást adott számunkra, mivel csak a futball képes életre hívni. A Párizs egyrészt mégis győzött a Bayern ellen (3-2) ezzel a megtizedelt csapattal. Másrészt a Párizs győzött annak ellenére, hogy óriási különbség van a megszerzett és a kapott esélyek száma között.

A mérkőzés konfigurációját a Bayern akarta

Bayern München

A meccset a Bayern által kívánt konfigurációnak megfelelően játszották. Olyan futball, ahol a bajorok nagyon nagy számban támadnak, egymást követő hullámokkal. Emellett nagyon magas és agresszív védelmi vonallal próbálják megrontani az ellenfelet, még akkor is, ha ez néhány esélyt enged.

Mauricio Pochettino csapatának nem volt módja megkérdőjelezni ezt a megközelítést, és nem is próbálta megtenni. Másrészről megvolt az egyéni fegyvere, hogy győztesen jöjjön elő egy játékból, így dönthet minden területen.

A csapat mindkét végén Keylor Navas és Kylian Mbappé voltak a legjobb párizsiak. A Bajnokok Ligájában gyakran előfordul, hogy ez elég.

Kimmich tanári vezetése és a szélek feladása

Hogyan kell kezelni Joshua Kimmichet? Ez volt az egyik kérdés, amelyet a Bayern jelentett a kezdőrúgáskor. Amikor a PSG-t magasabbra helyezték, Neymar volt a felügyeletük, míg Mbappé lezárta a középső védők és a tengely közötti passzok lezárását.

A cél kettős volt. Megakadályozni, hogy a német diktálja a játékot és nyomás alá helyezi bizonyos szekvenciákon, hogy kihasználja egyik ritka hiányosságát, és azonnal megtámadja a Bayern által hagyott tereket. A PSG nyitó pontszáma szintén Neymar felépüléséből származik Kimmich lábában, aki aztán nem követi a brazilt azzal, hogy a kapuja felé rohan.

Ami a célkitűzés első részét illeti, ez bonyolultabb volt. A bajor 6-os szám nagy mobilitása olyan védekező tevékenységet vett át, amely nem Neymar első tulajdonsága. És ha a brazilnak sikerült lelassítania a viszonyt, a Bayern középső védői kihasználták az alkalmat, hogy ellenfél nélkül léphessenek előre a labdával. Később aztán az ellenkező oldalon lévő szélső passzait vagy átlóit állítsák be.

A PSG feladta a labdabirtoklást és kontrákra rendezkedett be

PSG

Miután a Bayern felépült a párizsi térfélen, Kimmich szabadon osztogathatott. A két párizsi védekező középpályás kiszállítása kétségtelenül komolyabb következményekkel járt volna, mivel a bajorokat (elsősorban Thomas Müller vagy Leon Goretzka az első időszakban) túl könnyen megtalálták volna a hátuk mögött. Ez mechanikusan tolta vissza a PSG-t. De Pochettino ezért a mérgét választotta, és feltételezte, hogy a Bayern könnyedén oldalra tereli a játékot.

Mivel a PSG megpróbálta megakadályozni a játékon belüli váltókat, vagy legalábbis csökkenteni a lehetőségét annak, hogy helyet találjon a közepe és a védelme között, a bajorok sokat támadtak a széleken. Párizs pedig két fő okból szenvedett ennyit.

Egyrészt a csapatblokk nem váltott elég gyorsan a szélességben ahhoz, hogy a Bayernt az oldalvonal közelében zárja. Láttuk, hogy Draxler (balra) és Di Maria (jobbra) gyakran későn jönnek ki és otthagyják a mezőnyt a Bayern oldalán.

Másrészt az ellenfél védekezésének megtámadására küldött játékosok száma miatt a Bayern egy-egy helyzetbe helyezte a szélsőit, különösen a játék megfordításában. Ott a Leroy Sané és Kingsley Coman (milyen nagy intenzitású futás futott a franciától, a csöpögés minősége mellett) bántotta a párizsi hátvédeket, akik a lehető legjobban ellenálltak. Gyakran viszonylagos minőségük nem tette lehetővé ezt.

A PSG kihasználta a lehetőségeit, a Bayern csak megteremtette azokat

A PSG a meccs előtt tudta, hogy szenvedni fognak és esélyeket kapnak. Ez a Bayern játékának fémjelzi. A párizsi terv tehát egyértelmű volt. A lehető leggyorsabban támadja meg a Bayern által hagyott tereket, és ne próbáljon megtámadni a birtokában lévő bajor tartást.

Mauricio Pochettino három technikai játékosát (Neymar, Di Maria, Draxler) igazította Mbappé mögé, két következménnyel a támadási szakaszban: indítsanak sokat mélységben és álljon ellen a Bayern nyomásának.

Szembesülve a Bayern agresszív védelmi vonalával és annak a hajlandóságával, a PSG szinte sajnálhatta, hogy nem támadt többet. Néha csak a jobb időzítést (az Mbappé két hátránya) vagy a pontosságot hiányolta az adásoknál. Vegyük figyelembe, hogy a hóval borított gyep állapota megnehezítette a mélyben lévő hosszú labdákat.

Ez a Bayern annyira agresszív a labdavesztéskor miatt, hogy túlságosan sűríti a hordozó környékét, még akkor is, ha ennek ellenkezőjét kell kivágni. És a PSG több lehetőséget is kihagyott ezeknek a területeknek a kihasználására azáltal, hogy bezárkózott a sűrűségbe (ellentétben a 3. gól akciójával, lásd alább). De Neymar szerepe nélkül a bajor sajtó elleni küzdelemben és a hibagyőzelem képessége nélkül, a PSG még gyorsabban látta volna a labdát.

A brazil egyetlen labdát sem kísérelt meg középen. Emellett vigyázott arra, hogy ne büntesse csapatát azzal, hogy a kritikus területeken felhalmozódik a labda-veszteség. Kreativitása és tehetsége megcsinálta a többit. Az ő oldalán Draxler és Di Maria még akkor sem mérlegelték a mérkőzés folytonosságát, ha a német még mindig ugyanolyan képes a hárításra.

szerkesztői csapata - Rigó
A szerzőről

Körülbelül 6 évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni sportfogadással és ez a szenvedélyem napról napra erősödik. Több fiókom is van a legnagyobb fogadóirodáknál, ahol remek oddsok vannak és az ügyfélszolgálat is kifogástalan. Főként futballra, F1-re és teniszre szeretek fogadni.

Vissza a tetejére