Ibrahimovic visszatért a svéd válogatottba: jó hír vagy rossz hír?

Olvasd el 5 perc alatt szerző Rigó Ond 2021 március 18
Ibrahimovic újra a svéd válogatottban - 2021.03.18.

A héten újra behívót kapott a svéd válogatottba Zlatan Ibrahiovic. A játékos ezzel elnyújthatja válogatott karrierjét a 2021-es Európa-bajnokság végéig. Svédországban pozitívan fogadták a visszatérést, ugyanakkor az újbóli behívó újabb kérdéseket vet fel. Talán többet is, mint amennyit megválaszol.

Hacsak nem sérül le, Zlatan Ibrahimovic várhatóan a 2021-es Eb egyik sztárja lesz. A svéd óriás visszahívásának bejelentése kedden olyan esemény volt, amely tovább építette legendáját. 39 évesen visszatért, miközben az AC Milant a vállán hordja és még ki tudja, mikor fogja befejezni. Ibrahimovic ezzel a Michael Jordan-féle „elmegyek, majd visszajövök” – féle stratégiát mutatja be.

Egyszer már visszavonult

A játékos egóját eddig sem kellett félteni. A Twitteren csak egyszerűen „Isten visszatérése”-poszttal jelentette be visszatérését. Majdnem öt évvel a 2016-os Eb-t követő nemzetközi visszavonulása után tér vissza.

Emlékeztetőül: a svédek akkor a csoportkörből estek ki. Zlatan ekkor 34 éves volt. 116 válogatottság alatt 62 gólt szerzett, épp a PSG-t hagyta el, hogy a Manchester Unitedhez csatlakozhasson. 10-es mezszámát pedig Emil Forsbergre bízta. Eközben Svédország szövetségi kapitányt váltott, és Janne Andersson biztosan nem is gondolta volna, hogy szembe kell néznie Ibra 2021-es visszatérésének kérdésével.

Nélküle is szépen döcög a svéd válogatott

Néhány hónappal a 2018-as világbajnokság előtt azonban, amíg a Los Angeles Galaxy-nál volt, a visszatérés gondolata már megcsiklandozta Ibrát. Finoman utalt arra nyilatkozataiban, hogy hiányzik neki a válogatottság – behívni viszont nem hívták be. A csatár ettől függetlenül ott volt Oroszországban, hogy szponzorációs rendezvényeken vegyen részt. A tornán aztán a svédek 1994 óta először bejutottak a negyeddöntőbe (Anglia megverte, 0–2). Mindezt Ibra nélkül.

“Nem sokat változtunk, azon kívül, hogy elvesztettük a világ egyik legjobb játékosát” – mondta akkoriban Andreas Granqvist csapatkapitány. Azóta jó alapot építettek Janne-val és nagy tisztelet övezi a csapatot. A svédek láthatóan szolidárisak, egymásért játszanak. Meg tudták mutatni, hogy erősek lehetnek és jó eredményeket érhetnek el. Más játékosok kerültek előtérbe.

Miért pont most?

Hogy miért éppen most kellett visszatérnie, miközben a svéd válogatott nélküle is ki tudott jutni az Eb-re, az jó kérdés. Ibra 2018-ban még a Los Angelesben játszott, fizikailag és szellemileg még mindig távol volt Svédországtól. Néhány kritikát is megengedett magának a szövetség ellen.

Vele kapcsolatban ugyanakkor nem szabad megfeledkezni egy ügyről. 2020 tavaszán felvetődött, hogy karrierjét a Milannál vagy a svéd Hammarby-nél fogja folytatni (utóbbi az a klub, amelyben a részvények 25%-ával rendelkezik) között. Családja Stockholmban van, imádja a válogatottat, a Serie A egyik gólkirálya, egy versenyző, aki késznek érzi magát a közelgő nagy tornára.

A jelenlegi svéd szövetségi kaiptány véleménye is mintha átalakult volna. Korábban többször is kiemelte, hogy a csapat sztár nélkül játszik és kimondottan jól áll, hogy mindenki szolidáris és csapatban gondolkodik. Többször is kihangsúlyozta, hogy Ibra nagyon jó futballista, a legjobb, ami Svédországban volt. Most kedden pedig azt mondta, hogy hihetetlen tapasztalata van, amely a csapat többi játékosának is előnyös. Szerinte jobb csapat lesznek Zlatannal.

Visszatérés a kapitány karszalag nélkül

Már csak azt kell látni, hogy a svéd csapat hogyan fogadja ezt a visszatérést és hogyan fog visszailleszkedni. A csapat fele még soha nem játszott Zlatannal, vannak fiatalok, akik szinte vele együtt nőttek fel. Ilyen például a Juventusnál játszó Dejan Kulusevski.

Érdekesség, hogy Ibra nem fogja visszakapni a 10-es számot vagy a csapatkapitányi karszalagját állítja. Sőt, a jelenlegi csapatkapitány Andersson elmondta, hogy súlyos sérülése után visszatér a szintén visszatérő Granqvistbe. Ő sem fiatal már, 36 éves.

A svéd közvélemény ettől függetlenül pozitívan látja a visszatérést. Nincs őrület sem, igaz. Az internetes szavazások eredményként a legtöbb olvasói szavazáson általában Ibra felé billen a mérleg.

Amikor 2019 őszén Ibra bevásárolta magát a rivális Hammarby tőkéjébe, a Malmö stadion előtt frissen felavatott szobrát megrongálták. Zlatan szinte sportot farag abból, hogy mindig ellentmondjon a közvéleménynek vagy váratlant húzzon. Őt imádni vagy utálni lehet – fokozatok nincsenek. Ettől függetlenül marad a svéd labdarúgás ikonja, még ha nem is az istene.

szerkesztői csapata - Rigó
A szerzőről

Körülbelül 6 évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni sportfogadással és ez a szenvedélyem napról napra erősödik. Több fiókom is van a legnagyobb fogadóirodáknál, ahol remek oddsok vannak és az ügyfélszolgálat is kifogástalan. Főként futballra, F1-re és teniszre szeretek fogadni.

Vissza a tetejére