A labdarúgó Szuperliga 48 óráig tartó rövid története

Olvasd el 5 perc alatt szerző Rigó Ond 2021 április 23
Alig két napig élt az európai top klubok által megalapított Szuperliga.

Alig két napig élt az európai top klubok által megalapított Szuperliga. A váratlan bejelentés után úgy tűnt, hogy az UEFA kötelékéből kiugró klubok terve örökre módosítja az európai futball táját.

A Szuperliga gondolata kedden lángba borította a futballvilágot, azóta mégis felfüggesztették. Mivel a nagy klubok hátat fordítottak a kezdeményezésre, itt egy összefoglaló arról, hogyan alakult a futballvilág történetének egyik legmozgalmasabb két napja.

Az első bejelentés

Április 18-án délután pletykák kezdtek terjedni arról, hogy a verseny hivatalos bejelentése a nap folyamán megérkezhet. Jelentések is megjelentek arról, hogy az angol nagy klubok közül többen bejelentéssel készülnek, amelyben elmagyarázzák csatlakozási szándékukat. Florentino Perez, a Real Madrid elnöke lehet az ötlet fejese – állt az értesülésekben.

Aztán késő este több klub is hivatalosan is megerősítette, hogy elindítják a Szuperligát.

A tűz megindulásával sokak számára a téma a tényleges rémálommá vált. Itt voltunk a világ legnagyobb klubjaival, akik csatlakoztak egy Szuper Ligához, őszintén szólva, olyan klubokkal, amelyek még nem voltak olyan szuperek.

Az Atletico Madrid, az Arsenal, a Tottenham és a Manchester City nulla Bajnokok Ligája címmel rendelkezik, a Spurs pedig 1961 óta nem nyerte meg a bajnokságot, utolsó trófeája 2008-ban érkezett.

Mivel sok amerikai tulajdonos támogatta a projektet, a sport jövőbeli stabilitása kérdéses volt és a vonalon volt.

Nagy fiúk csatlakoznak a Bayern Münchenhez?

Április 19-én reggel újabb fejlemények érkeztek. Mivel a Szuperliga 20 csapatból állt, melyből 12 csapat volt elkötelezett, felmerült, kik lesznek a többi klub, akik csatlakoznak? A legszembetűnőbb hiányzó a Bayern München volt, a Bajnokok Ligája regnáló győztese és a történelem egyik legnagyobb klubja.

A bajorok, tiszteletben tartva a játék integritását és történetét és határozottan elutasították meghívásukat. Ugyanígy tett a Paris Saint-Germain is, amely elnökén, Nasser El-Khelaifin keresztül több szálon kötődik az UEFA-hoz.

Felhördülés, tüntetések, bojkott

Április 19-én reggel a rajongók fokozottan tüntetni kezdenek az érintett klubok stadionjainál. Az az Európai Klubszövetség két kulcsfigurája kilépett a Juventus elnökéből, Andrea Agnelli és a Manchester United ügyvezető alelnöke, Ed Woodward.

Az UEFA fenyegetésbe csapott át. Április 19-én délután Aleksander Ceferin, az UEFA főnöke határozottan elítéli a Szuper Ligát. Azt mondja, hogy a résztvevő klubokat kizárják a versenyekből, ugyanakkor azt is elmondta, hogy a játékosokat eltilthatják a nemzetközi tornákon való részvételtől.

A Leeds mozgósít, a Chelsea-nél dühös szurkolók gyülekeznek

Április 19-én este a bejelentés óta az első pályára lépő csapat a Liverpool volt. A vörösök az Elland Road-ra mentek, hogy megmérkőzzenek a Leeds Unitedel. A házigazdák “kedvesen” fogadták őket: a “Futball a rajongóknak szól” feliratú pólókat viseltek a bemelegítéskor.

A Leeds későn szerzett 1-1-es döntetlent, ezzel mindenki számára győzelemnek számított a Szuperliga ellen.

Április 20-án délután a Chelsea felkészült arra, hogy otthon lépjen pályára a Brightonnal. A meccs elmaradt, mert a rajongók száma miatt a csapatok buszai nem tudtak elindulni. Az énekek akkor kezdődtek, amikor a kékek szurkolói arra törekedtek, hogy segítsenek a sportág megmentésében. Később a Chelsea legendás kapusa, Petr Cech fogadtaa a szurkolókat, hogy elindulhassanak a csapatok.

Az első eső dominó

Április 20-án délután Anglia-szerte jelentések kezdtek terjedni arról, hogy a klubok készülnek kivonulni. Először arról számoltak be, hogy a Chelsea dokumentációt készített a visszavonásra, ami arra késztette a rajongókat, hogy spanyolul “bajnokokat” kezdjenek el kántálni.

A Manchester City az első klub, amely hivatalosan is bejelentette, hogy kivonul a javasolt Szuper Ligából. Ezután más klubok következtek, beleértve az összes angolt.

Április 20-án éjszakára a Szuperliga felfüggeszti a verseny jelenlegi terveit, hogy újból megnézzék, mi lesz a következő lépésük, miután a szurkolók, játékosok, menedzserek és még inkább tiltakoztak a verseny létrehozása és végrehajtása ellen.

A felfüggesztés híre óta több klub is hivatalosan kivonult, köztük az Inter Milan és az AC Milan is.

Végső csapás

Szerdára a klubok egy része hivatalosan is bocsánatot kértek részvételükért. Köztük a Liverpool tulajdonosa, John Henry és a Manchester United Joel Glazer.

Most már több klub kénytelen elnézést kérni, hogy megkímélje az arcát és korlátozza a márkák több kárt, mint amennyit már okozott.

Végül milyen őrült pár nap, amelyek mind a 2020-as év tükrében a felülvizsgálati tükörbe tartoznak, vagy a szemetesbe a Szuperliga minden tervével, amely veszélyeztette a világ legnépszerűbb sportjának elit létét.

szerkesztői csapata - Rigó
A szerzőről

Körülbelül 6 évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni sportfogadással és ez a szenvedélyem napról napra erősödik. Több fiókom is van a legnagyobb fogadóirodáknál, ahol remek oddsok vannak és az ügyfélszolgálat is kifogástalan. Főként futballra, F1-re és teniszre szeretek fogadni.

Vissza a tetejére