Kylian Mbappé vagy Erling Haaland: Melyikük ér többet?

Olvasd el 6 perc alatt szerző Rigó Ond 2021 február 25
Mbappé / Haaland: Melyikük ér többet

Ki az értékesebb? Ki keres többet? Megvan-e bennük a potenciál, hogy hasonló pénzes nyerőgépek legyenek, mint Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi? Érdemes megtenni egy kis gondolatkísérletet a két játékos között, miután a Bajnokok Ligájában meggyőzően taroltak a teljesítményükkel.

Az egyik mesterhármast szerzett a Barça ellen, a másik duplázott és gólpasszt adott (gólpasszal) a Sevilla ellen. Mbappé és Haaland teljesítménye most elérte azt a pontot, hogy új összehasonlításoka születnek róluk, és olyanokkal kerüljenek egy porondra, mint Lionel Messi és Cristiano Ronaldo.

Értékelési listák

Kylian Mbappé (22) néhány hete elvesztette a világ legdrágább játékosának nem hivatalos címét. A Football Observatory január 6-án közzétett becslései szerint a CIES (Nemzetközi Sporttudományi Központ) kutatócsoportja, a párizsi Neuchâtel, becsült 149 millió eurós transzferértékkel, az 5. helyre is csökkent. A rangsorban most Marcus Rashford, a Manchester United támadója (23 éves, 165 millió euró) van az élen, megelőzve Erling Haalandot, aki a második a „Big 5” legjobb játékosainak a listán (20 éves, 152 millió euró).

Ez a hierarchia azonban csak elméleti. Erre hívják fel a figyelmet a svájci piaci szakértők, mert a játékos “ára” szorosan összefügg a szerződésének időtartamával. Mbappé 2022-ban lejáró szerződése időben előbb van. Emiatt az értéke is csökken azokkal szemben, akiknek a szerződése 2024-ig szól. Miközben a PSG vezetése még lát rá esélyt, hogy Mbappé maradjon a klubnál, a nagy kérdés az, hogy milyen tárgyalási alapot találnak a felek.

Transzfer-értékek

A Bajnokok Ligájában a hét hőseinek értékének felmérésének másik mércéje az, hogy megvizsgálja, milyen árat számítana jelenlegi klubja egy átigazolásért. Franciaországban, ahol tilos kivásárlási záradékot beépíteni a játékosok szerződésébe, a PSG átigazolás esetén szabadon emelheti a tétet. Francia sajtóértesülések szerint csütörtökön 200 millió euró minimális összeget határozott meg a világbajnok játékos nyáron történő távozása esetén.

Ezzel szemben Haaland, aki a Borussia Dortmund játékosa, rendelkezik kivásárlási opcióval. Nem más tárgyalta ki, mint a világ egyik legbefolyásosabb szuperügynöke, Mino Raiola. A német sajtó szerint ez a záradék 75 millió eurót tesz ki, és 2022-től aktiválható. Ez annyit jelent, hogy a játékos a valós értékénél feleért kevesebbért távozhat, ha úgy gondolja. De ő és az olasz-holland szuperügynök nagyon szép aláírási bónuszt kapna, a játékos pedig még hatalmasabb fizetést…

Ki keres többet?

A Dortmundhoz csatlakozásával a norvég válogatott (7 sapka, 6 gól) már megtette az első nagy lépést. A korábbi osztrák klubjánál kapott fizetésének a nyolcszorosát sikerült kialkudnia. Évi 1 millió euróról évi 8 millió euróra. E szempont alapján messze van Kylian Mbappétől (39 válogatottság, 16 gól), akinek javadalmazása meghaladja a bruttó 20 millió eurót ebben a szezonban, vagy csaknem háromszor többet (havi 1,91 millió euró, szemben 0,67 millió euróval).

Ezt a szakadékot a PSG pénzügyi ereje és a Haalandnál tizenkilenc hónappal idősebb francia játékos magyarázza. Mbappé kiemelkedik a 2. fizetésként a párizsi öltözőben Neymar után, amikor a szőke óriás Marco Reus és Mats Hummels után “csak” a 3. helyen áll, 10 millió euróval és annál többet. Nemzedékének egyetlen olyan fiatalja sem kap fizetést, mint Mbappé, aki ezen a téren feljebb áll, mint Marcus Rashford.

Szponzoráció

A párizsi megelőzi Haalandot a szponzorálás terén is – a kereskedelmi partnerségekből származó jövedelem. A France Football által 2020 márciusában összeállított kerek labda nemzetközi vagyonranglistája szerint Mbappé a bolygó 10. leggazdagabb játékosa volt 2019-2020-ban, bruttó 27,6 millió eurós éves jövedelemmel, ez a jackpot a fizetésével együtt Párizsban különféle bónuszok és mintegy 5 millió euró reklámszerződések (Nike, Hublot, Good Goût, Bulk Homme) és különféle műveletek.

Haaland ebben a szakaszban profitál a magányos üzletből a Nike-val, ugyanazzal a felszerelés-beszállítóval, mint Mbappé, nem nyilvános összegért. Olyan szerződés, amelyet Dortmundba érkezésekor sikerült jelentősen feljavítania. A The Athletic (2020 január) szerint ebben nem más segített neki, mint a Puma főnöke, a Borussia kisebbségi részvényese (5%). A szóban forgó főnök, a norvég Björn Gulden nemzetiségének köze lehet ehhez. A szakosodott oldal szerint emelte volna a tétet a német berendezésgyártó érdeklődésének felmutatásával, ami arra késztette volna amerikai versenytársát, hogy pályázatot tegyen Haaland megtartására…

Versenyezhetnek Messivel és Ronaldóval?

A nemzetközi sajtó dicséretében ezen a csütörtökön Mbappét és Haalandot könnyedén bemutatják a napsütésben zajló párharcok jövőjeként, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo lehetséges utódjaiként. Nehéz megkerülni az összehasonlítást, igaz, a két játékos eltér egymástól sok mindenben.

Haaland a játékra gyakorolt ​​hatásában nem hasonlítható össze Mbappéval, sokkal kevésbé vesz részt, befejező. Kicsit továbblökve az összehasonlítást, hogy Mbappé az érintett labdák száma, a játékban való részvétele és a gólpasszai alapján képes arra, hogy Messi stílusú játékossá váljon. Haaland inkább Ronaldo vagy Lewandowski lenne a befejező szerepben. Mbappé olyan tulajdonsággal rendelkezik, hogy teljesebb játékossá váljon, mint Haaland.

szerkesztői csapata - Rigó
A szerzőről

Körülbelül 6 évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni sportfogadással és ez a szenvedélyem napról napra erősödik. Több fiókom is van a legnagyobb fogadóirodáknál, ahol remek oddsok vannak és az ügyfélszolgálat is kifogástalan. Főként futballra, F1-re és teniszre szeretek fogadni.

Vissza a tetejére